Balkenhout fineer keuken
Fineer met een natuurlijke uitstraling

Over Leeuwenburgh Fineer

Leeuwenburgh is een naam in fineer. Wij zijn al meer dan 30 jaar actief in het aanbod en de verwerking van hoge kwaliteit fineren. Met vakmanschap en passie wordt gewerkt aan een brede range van decoratieve producten.

Fineer specialisten

Leer ons kennen

Ons toegewijde team van fineer specialisten is dagelijks in de weer om oplossingen te bedenken voor zeer uiteenlopende projecten op het gebied van interieurbouw, jachtinterieurs en keukenbouw. Wij denken graag met u mee over uw houtfineer project. Bekijk de mogelijkheden en laat u verbazen over de vele fineer toepassingen!

 

Over Leeuwenburgh
Onze kracht

De voordelen van houtfineer

Natuurproduct

Een natuurlijke uitstraling

Houtfineer is een natuurproduct gemaakt van bomen. Geen enkele boom is gelijk, waardoor elke strook fineer zijn eigen karakter en tekening heeft en daarmee een natuurlijke uitstraling.

Stabiel

Fineer 'werkt' niet

Doordat hout niet in elke richting gelijk krimpt of uitzet zal massief hout snel de neiging hebben om te gaan ‘werken’. Zeker bij zeer rustiek hout kan dit tot problemen leiden. Fineer wordt verlijmd op een stabiele drager wat het werken vrijwel uitsluit.

Gebruiksgemak

Makkelijk te verwerken

Onze flexibele houtfineer vellen zijn makkelijk te verwerken tot allerlei vormen. Het maakt toepassingen mogelijk die met traditioneel verwerkt fineer niet kunnen worden gerealiseerd.

Uitwisselbaar

Onderling uitwisselbare fineer oplossingen

De verschillende Ligna-producten kunnen nauwkeurig op elkaar afgestemd worden zodat ze in combinatie verwerkt kunnen worden.

Uniformiteit

1 project, verschillende verwerkers

Leeuwenburgh Fineer kan afgewerkt houtfineer leveren aan verschillende verwerkers voor hetzelfde project. Geen afwijkingen meer bij oplevering.

Bekijk onze producten
Productie

Van boomstam tot fineer

De productie van fineer is een intensief en nauwgezet proces dat veel vakmanschap vergt. Er zijn diverse mogelijkheden om een boomstam te verwerken tot fineer. In de praktijk komt het meestal neer op het schillen of snijden van stammen.

Schillen en snijden

Schillen of snijden van boomstammen

Van oorsprong werden stammen tot dunne plankjes gezaagd, maar tegenwoordig wordt het fineer vrijwel uitsluitend uit een stam gesneden of geschild. Een onderscheid kan ook gemaakt worden tussen het schilfineer wat voor bijvoorbeeld de opbouw van multiplex wordt gebruikt – waarvan de tekening onbelangrijk is – en het edelfineer waarbij de afwikkelende tekening bepalend is.

Fineer snijden
Samenvoegen

Het voegen van fineer

Er zijn verschillende manieren om stroken samen te voegen, de voegwijze is bepalend voor uitstraling van het fineer. De standaard voegwijze is gestolpt waarbij iedere strook fineer het spiegelbeeld is van de voorgaande strook. Andere voegwijzen zijn ‘geschoven’ een repeterend patroon, ‘mixmatch’ een willekeurig patroon en ‘gedraaid geschoven’ een gedraaid repeterend patroon.

Fineer voegen
Dragers

Fineer op papiercoating, kunsthars of plaatmateriaal

Het gevoegde fineer kan vervolgens onder hoge druk en temperatuur worden geperst op en papiercoating of hars gedrenkte papieren, de laatste worden zo uitgehard dat een kunststof drager ontstaat.
Het gevoegde fineer kan ook worden verlijmd op diverse plaatmaterialen zoals MDF, multiplex of spaanplaat.

Houtfineer dragers
Afwerking

Een consistente, uniforme afwerking

De platen en houtlaminaten kunnen vervolgens op verschillende lakstraten worden afwerkt. Door ervaring en knowhow is LF in staat om consistente producten te leveren. Efficiënt maar zonder concessies. Een afwerking met vloeibare lakken die de structuur van het hout volgt. Hout moet maximaal hout blijven!

Balkenhout naturel keuken