Dosse gezaagd hout

Oak Crown Sandblasted
Nieuws

Grofweg onderscheiden we twee manieren van hout zagen: kwartiers en dosse gezaagd hout. De manier van zagen van een boomstam is naast de jaarringen en invloeden van buitenaf, kenmerkend voor de tekening in het houtfineer. In dosse gezaagd hout ontstaan vlammen door de manier van zagen. Hierdoor toont dit hout drukker en levendiger. Bij het snijden van fineer is dit exact hetzelfde.

Vlammen in dosse gezaagd hout

Bij dosse gezaagd hout wordt een boomstam in verticale planken gezaagd. Hierbij zaag je in het midden van de plank evenwijdig aan de jaarringen door het hout. Op deze plaats krijgt het hout een gevlamde tekening. Bij het snijden van fineer is dit precies hetzelfde. De boomstam wordt wel eerst door de helft gezaagd. En vervolgens wordt de halve stam in een rek vastgeklemd. Dit rek beweegt langs een schaaf, die bij elke slag een plakje hout van de stam snijdt. De vlammen – jaarringen – die je ziet in dosse gezaagd hout, ontstaan dus door de hoek waaronder de jaarringen geraakt worden.

Hoe breed de vlammen zijn, en dus hoe druk het fineer toont, hangt ook af van welk stuk van de stam het is. Hoe dichter bij de kern, hoe smaller het deel is waarbij parallel aan de jaarringen gesneden wordt. Hier is de vlam dus smaller en toont het fineer rustiger. De stroken meer van de buitenkant hebben juist een breder deel waarbij parallel aan de jaarringen gesneden wordt, waardoor de vlammen breder tonen. Fineren met veel tekening zijn bijvoorbeeld: het populaire eikenhout, te zien in bovenstaande afbeelding, en het notenhout dat hieronder wordt afgebeeld.

Elke boomstam heeft zijn eigen tekening. Afhankelijk van het houtsoort, de jaarringen, factoren van buitenaf en de manier van zagen ontstaat er dus ook een specifieke tekening in het houtfineer. Bij dosse gezaagd hout is dit vaak een wat drukkere tekening, omdat de vlammen in dit fineer goed zichtbaar zijn.

 

Bekijk ook

Gerelateerde artikelen