Kwartiers gezaagd hout

Nieuws

In onze vorige blog lees je dat er grofweg twee manieren van hout zagen zijn: kwartiers en dosse gezaagd hout. De manier van zagen – of snijden – van de boomstam, zorgt onder andere voor de tekening op het houtfineer. Kwartiers gesneden hout is rustiger, meer gestreept, qua houttekening. Hieronder leggen wij aan je uit hoe dit komt.

De tekening van kwartiers gezaagd of gesneden hout

De manier van zagen van een boomstam heeft veel invloed op de tekening van het houtfineer. Bij kwartiers gezaagd hout wordt, zoals de naam al voorspelt, een boomstam eerst overlangs in vier kwarten verdeeld. Vervolgens wordt één ‘kwartier’ in vellen gesneden naar het hart van de stam toe. Er zijn verschillende manieren van snijden binnen het kwartiers gesneden hout. De meest voorkomende zijn zuiver en vals kwartiers.

Bij zuiver kwartiers ontstaan staande jaarringen in de tekening, omdat de vellen haaks op de jaarringen worden gesneden. Bij vals kwartiers ontstaat dezelfde tekening, maar krijg je minder snel spiegels. Door de manier van snijden ontstaat het gelijnde patroon in het houtfineer. De jaarringen lopen bijna evenwijdig over het fineer en er zijn dus geen vlammen zichtbaar. Deze ontstaan in dosse gesneden hout, wanneer de vellen in het midden evenwijdig aan de jaarringen zijn gesneden. Voorbeelden van kwartiers gesneden houtfineer uit onze selectie zijn Ebben Quartier geplankt satijn in bovenstaande afbeelding en Oak Rift Textured mat, te zien in onderstaande afbeelding.

Oak rift

Er zijn natuurlijk meer factoren medebepalend voor de tekening en kwaliteit van het houtfineer. Zoals de invloeden van buitenaf en het groeigebied. Met al deze factoren houden we rekening tijdens het selectie- en productieproces van houtfineer. Op deze manier creëren we een kwalitatief hoogwaardig product met een natuurlijke en authentieke uitstraling. Over de verwerkingsmethoden schrijven wij meer in onze volgende artikelen.

Over de selectie en productie is meer te lezen in:

Bekijk ook

Gerelateerde artikelen