De kleurselectie van houtfineer

Lignaflex
Nieuws

Het kleurenspectrum van hout is breed. En dat is best lastig, als je een groot project hebt waarbij verschillende houtelementen bij elkaar moeten passen. Kies je bijvoorbeeld voor eiken elementen, dan kan de kleur van eiken nogal sterk variëren. De kleurselectie van het hout, voordat het wordt verwerkt tot decoratief plaatmateriaal, is daarom belangrijk en secuur werk.

Kleurselectie hout

Hout wordt ingekocht over de hele wereld. Zo is onze houtinkoper laatst nog naar Tsjechië geweest voor de inkoop van nieuw eiken- en essenhout. Voordat het wordt ingekocht is het namelijk van belang dat de kleur en kwaliteit van de stammen worden gecontroleerd.

Het kleurenspectrum van het hout varieert sterk per boom van licht naar donker, van rood naar groen en van blauw naar geel. De kleurenbandbreedte van het hout wordt tijdens deze eerste selectie voor de eerste keer kleiner gemaakt.

Wanneer het fineer in ons fineermagazijn aankomt, wordt het weer uitgesorteerd in verschillende kleurgroepen; de tweede kleurselectie van het hout. Buiten de selectie om de kleurenbandbreedte van het hout terug te brengen, wordt het fineer hier ook gesorteerd op structuur en tekening. Omdat iedere sortering zijn eigen artikelnummer krijgt, werken wij intern met eikenfineer bijvoorbeeld alleen al met meer dan 200 verschillende artikelen!

Door deze selectieprocedure kan het hout in de productiefase zijn eigen natuurlijke uitstraling behouden. Zo ontstaat een authentiek natuurproduct met een eindkleur binnen een bepaalde bandbreedte. En zo ben jij ervan verzekerd dat jouw project met houtfineer elementen er als één geheel uitziet.

Meer over de selectieprocedure van de stammen is te lezen in kwaliteitsselectie van houtfineer.
Bekijk ook

Gerelateerde artikelen