Authentiek decoratief plaatmateriaal van hout

Lignacore keuken
Nieuws

Wil je hout toepassen als binnenhuisarchitect, dan kom je voor de keuze te staan; echt hout of een imitatie in de vorm van melamine of HPL. Beide materialen hebben hun specifieke voordelen, maar wanneer het gaat over een warme, natuurlijke uitstraling waarbij elke plaat uniek is, is hout onverslaanbaar.

Authenticiteit

Elke strook houtfineer is uniek, omdat elke boom uniek is. Een boom vormt elk jaar of seizoen haar jaarringen. Afhankelijk van de omstandigheden door de jaren heen, zijn deze ringen breder of smaller.

De bodemgesteldheid, de windzijde, lichtinval, of bijvoorbeeld een bosbrand, vogels en houtworm, hebben allemaal hun invloeden. Jaarringen leggen dus het verloop van de natuurlijke omstandigheden vast. Het is zelfs zo, dat de discipline dendrochronologie in staat is hout van archeologische vondsten te dateren op basis van het patroon van deze jaarringen!

Het plaatmateriaal

Het authentieke karakter van hout kan ook het praktische nadeel hebben dat de platen niet bij elkaar passen. Dit wordt voorkomen door een strenge selectie- en productieprocedure. Door de selectie van de stammen op kleur en kwaliteit, kan er tijdens de productie voor worden gezorgd dat het uiteindelijke plaatmateriaal een gelijkmatige uitstraling krijgt. En door vakmanschap, blijft het ook zijn natuurlijke en warme uitstraling behouden. Zo ontstaat er een authentiek decoratief plaatmateriaal van hout.

Kortom, houtfineer heeft wel de unieke uitstraling van hout, maar niet de problemen!

Bekijk ook

Gerelateerde artikelen